Ο Διονύσης Σιμόπουλος τιμάται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης στη μνήμη του, στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα».
Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Ήταν αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου και βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο και στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Χαρισματικός ομιλητής και επιστήμονας με μεγάλη αγάπη για το γνωστικό του αντικείμενο, έφερε την αστρονομία και την αστροφυσική πιο κοντά σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, κάνοντας κατανοητά τα μυστικά των άστρων και του σύμπαντος σε όλους μας. Πέθανε τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Τα βιβλία του, πολύτιμη πολιτιστική και επιστημονική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του, και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προχώρησαν στη δημιουργία βιβλιοθήκης στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» με τη χορηγία 76 βιβλίων για ενήλικες και παιδιά. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Γουδή, στον πρώτο όροφο, και είναι ανοιχτή στους γονείς και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενώ φέρει τιμητικά την ονομασία «Βιβλιοθήκη Διονύση Σιμόπουλου».
«Η Φλόγα» είναι πανελλήνιος σύλλογος εθελοντών γονιών παιδιών με καρκίνο, εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και αριθμεί 40 χρόνια δυναμικής παρουσίας δίπλα στα παιδιά με καρκίνο σε όλη τη χώρα. Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας, που εκλέγονται κάθε τρία χρόνια μεταξύ των εθελοντών γονιών στη Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών. H «Φλόγα» έχει καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων. Οι βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι οι ακόλουθοι:
-Θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού.
-Εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα.
-Φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
-Ψυχολογική στήριξη των οικογενειών.
-Σαφής και ειλικρινής ενημέρωση του γονιού.
-Κοινωνική φροντίδα.
-Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον παιδιατρικό καρκίνο.