Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών, αναμένεται να απολογηθεί σήμερα ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ, ως κύριος υπεύθυνος του τραγικού δυστυχήματος στα Tέμπη, τη στιγμή που αναζητούνται απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών από όσους άφησαν τον ΟΣΕ χωρίς σύγχρονα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας.
Στην πρώτη του κατάθεση, μερικές ώρες μετά το δυστύχημα ο σταθμάρχης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, φέρεται να έπεσε σε αντιφατικούς χαρακτηρισμούς. Ο ίδιος, πάντως, όπως τόνισε σε δήλωση ο συνήγορός του, αναλαμβάνει τις ευθύνες στο μερίδιο που του αναλογούν.
«Από ανθρώπινη πλευρά είναι πραγματικά συντετριμμένος. Ο άνθρωπος αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αλλά όπως είπα και σε συναδέλφους σας, αυτό το οποίο μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος, γιατί εδώ πέρα υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Το δικό μας μερίδιο το λαμβάνουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Είμαι σίγουρος, πεπεισμένος» ανέφερε ο συνήγορός του, Στέφανος Πατζαρτζίδης.
Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να ζητήσει και άλλες δύο μέρες να απολογηθεί, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα στις 6 του μήνα.
Ο σταθμάρχης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και έβαλε το επιβατικό τρένο σε τροχιά σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρέπει να έμεινε ανοιχτό το κλειδί -από προγενέστερη μετακίνηση του προαστιακού- με αποτέλεσμα τη μοιραία σύγκρουση.
Πάντως, αυτό που συζητάει όλη η χώρα είναι πώς είναι δυνατόν να επαφίεται σε έναν άνθρωπο η ασφάλεια εκατοντάδων. Κάτι που εκφράστηκε με μεγάλη αξιοπρέπεια από έναν νέο άνθρωπο που είχε συγγενικά του πρόσωπα στη λίστα των αγνοουμένων. Οπως είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Νοσοκομείο Λάρισας: «Είχαν έρθει στην Αθήνα να μου κάνουν έκπληξη για τα γενέθλιά μου και γύριζαν στη Θεσσαλονίκη [...] Ολοι εργαζόμενοι είμαστε και κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε λάθη στη δουλειά μας, είναι ανθρώπινο. Δεν γίνεται όμως να αναλαμβάνει ένας την ευθύνη για όλους».
Επίλογος σε έρευνες και ταυτοποιήσεις
Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται σταδιακά οι έρευνες των αρχών στα συντρίμμια, με τον τραγικό απολογισμό να κάνει λόγο για 57 νεκρούς, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι 54. Τα βαγόνια και οι λαμαρίνες απομακρύνονται από τους γερανούς, φορτώνονται σε τράκτορες και θα μεταφερθούν σε προκαθορισμένο χώρο στην περιοχή της Κούλουρης για την πραγματογνωμοσύνη και τις έρευνες της Αστυνομίας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα για να μπορούν να βλέπουν καλύτερα οι πυροσβέστες κάθε λαμαρίνα που απομακρύνεται, ώστε να μπορούν να κάνουν έναν τελευταίο έλεγχο από κάτω για τυχόν ανεύρεση άλλων ανθρωπίνων μελών και βιολογικών υλικών που τυχόν βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων μέσω των εργαστηρίων.
Σημειώνεται πως οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων, όταν ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της. Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.