Την εθνική ομοψυχία και ενότητα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως: "Είναι δεδομένο ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας συναρτάται με τα εθνικά της συμφέροντα. Το εθνικό συμφέρον, όμως, υπό ευρεία έννοια περιλαμβάνει και τις αξίες που ένα κράτος υπερασπίζεται. Εκφράζει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του. Εκφράζει τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις και της κοινωνίας και της εκάστοτε πολιτικής του ηγεσίας. Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική έχει κατοχυρώσει μεταπολιτευτικά ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Τις ιστορικές αποφάσεις για τον δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που λήφθηκαν μετά το 1974. Ισχύουν για μισό αιώνα, ανεξαρτήτως της εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Η διατήρηση αυτών των ρεαλιστικών παραμέτρων, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι θεμελιώδης, κατά την άποψή μου, για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, απαιτείται εθνική ομοψυχία.
Ξεκινώ, λοιπόν, από την αναγκαιότητα της διατήρησης του υψηλού κεκτημένου της εθνικής συνεννόησης. Η ομόνοια είναι απαραίτητος παράγων της εθνικής μας επιβίωσης. Η στράτευση της Ελληνικής κοινωνίας μέσα από τις συγκεκριμένες παραμέτρους είναι απαραίτητος παράγων της εθνικής μας επιβίωσης, γιατί εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, προερχόμενο μάλιστα από σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια του διχασμού. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, πέρυσι ήταν η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αιώνιο μνημείο που δείχνει πού οδηγεί η διχόνοια, πού οδηγεί η αδυναμία συνεννόησης πάνω στη βάση ενός ρεαλισμού. Και επίσης, απαραίτητη παράμετρος είναι να μη γίνεται αποδεκτή η απόπειρα της μονοπώλησης του πατριωτισμού. Οφείλουμε ως κοινωνία να αγνοούμε κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας, κάθε εθνικολαϊστική έκλαμψη θράσους. Θυμηθείτε παρακαλώ τους εθνοκάπηλους της Χρυσής Αυγής, νεοναζιστές που επικαλούνταν τα εθνικά σύμβολα δίπλα στους αγκυλωτούς σταυρούς. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να δηλώσω, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπερήφανος για τη σημαντική ενίσχυση του κεκτημένου της εθνικής συναίνεσης, τα τελευταία 3,5 χρόνια. Και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών γι΄ αυτό.
Βεβαίως, διαχρονική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ενημερώνει, να διαβουλεύεται με τα υπόλοιπα κόμματα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Και είναι επίσης υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνομιλούν και να συμβουλεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχουν πάντα διαφωνίες. Όμως, αυτό δεν επιτρέπει να διαρραγεί το αρραγές μέτωπο στις κύριες, στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Και επαναλαμβάνω, ουδείς δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο πατριώτη από άλλους.
Οι διεθνείς εξελίξεις την τελευταία τριετία απέδειξαν ότι πολλές παραδεδεγμένες αλήθειες στο παρελθόν έχουν πάψει να ισχύουν. Το διεθνές περιβάλλον είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο. Η ανάγκη προσαρμογής, λοιπόν, στις νέες συνθήκες είναι επιβεβλημένη. Η ανάγκη επανατοποθέτησης ενόψει των νέων προκλήσεων είναι επίσης επιβεβλημένη. Ποιες είναι οι αυτονόητες προϋποθέσεις; Να δούμε με ρεαλισμό το πέρας της εποχής των δογμάτων, των στερεοτύπων, των παλιών χρόνων του Ψυχρού Πολέμου και των δύο στρατοπέδων και να εγκαταλείψουμε και την όποια διανοητική νωχέλεια. Να ξεφύγουμε από την αντίληψη του χώρου και του χρόνου που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση με το ιδεολόγημα του τέλους της ιστορίας. Να ξεπεράσουμε το σύνδρομο μιας Ελλάδας φοβικής, περίκλειστης, περιχαρακωμένης στα νότια όρια της βαλκανικής χερσονήσου. Να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις των καιρών, να εφαρμόσουμε στρατηγική που αποπνέει αυτοπεποίθηση, σιγουριά, με στοχευμένες δράσεις, όχι με κοινότυπες διατυπώσεις. Και αυτό δε σημαίνει αναστοχασμό, σημαίνει απλώς προσαρμογή. Με συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη, στην ευρωζώνη, στο ΝΑΤΟ.
Με αταλάντευτη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά ταυτόχρονα, με ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη σταθερότητα, με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, με προβολή ήπιας ισχύος στα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα από αυτά, με ενεργό συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή fora. Με διεύρυνση των σχέσεων με χώρες από κάθε ήπειρο. Με χώρες όμως που μοιράζονται ίδιες αντιλήψεις, ίδιες αξίες, ίδιες αρχές. Με τη διεύρυνση του αντικειμένου αυτού που καταλαβαίνουμε ως διπλωματία. Οικονομική διπλωματία, θρησκευτική διπλωματία, πολιτιστική διπλωματία, αθλητική διπλωματία, περιβαλλοντική διπλωματία. Η τελευταία μας παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες, όπως η ανάληψη της διοργάνωσης, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, του “Our Ocean Conference” το 2024, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής διεθνούς συνάντησης που θα έχει ποτέ φιλοξενήσει η Ελλάδα.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που μας ισχυροποιούν διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και να διαμορφώσουμε συνθήκες που καθιστούν την πατρίδα μας φιλική, φιλόξενη, όχι μόνον στους τουρίστες, αλλά στους νέους ανθρώπους και στις νέες ιδέες. Ανεκτική αλλά και ανοιχτή, ορθάνοιχτη στην καινοτομία. Εξωστρεφή, νεωτερική και πάντα σύγχρονη. Να χτίσουμε στέρεες βάσεις λοιπόν για τη διαρκή αναβάθμισή της. Να κάνουμε την πατρίδα μας αυτό που αισθανόμαστε, μια περήφανη ευρωπαϊκή χώρα, με μια λαμπρή κληρονομιά, με ένα λαμπρό παρελθόν, αλλά κυρίως με ένα λαμπρό μέλλον. Θα μου επιτρέψετε να πω μια αστραφτερή Ελλάδα".