Ακολουθεί η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τα νέα κριτήρια και προδιαγραφές για τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας: "Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα, στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr, το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των ανηλίκων εντός ορφανοτροφείων, η νέα Υπουργική Απόφαση ορίζει με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές τον τρόπο λειτουργίας των δομών τόσο ως προς ποιοτική υποστήριξη των φιλοξενούμενων ανηλίκων όσο και ως προς την αποϊδρυματοποίησή τους, που είναι και ο κυριότερος στόχος.
Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας οφείλουν να παρέχουν την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και ακόμα κυριότερα να μεριμνούν έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022 και μετά την ολοκλήρωσή της, όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν, ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας."
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: "Καλύπτουμε τα κενά του παρελθόντος και με απόλυτη διαφάνεια, αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας που ουσιαστικά στοχεύει στην εξάλειψή τους. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες, να συμβάλουν σ’ αυτή τη δημόσια διαβούλευση, ώστε όλοι μαζί, να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία κάθε δομής, τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Γι’ αυτό και από το ιδρυματικό μοντέλο προστασίας μεταβαίνουμε πλέον στην υποστήριξη των οικογενειών και όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα, με σκοπό όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον".