Χρ. Σταϊκούρας για επίδομα θέρμανσης | "Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ"
Το πρωί της Τρίτης 1 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος, όπου αναφέρθηκε στον πληθωρισμό, στο επίδομα θέρμανσης και στα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως: "Τους προηγούμενους μήνες είχαμε πιο υψηλό πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης γιατί είχαμε πολύ καλές τουριστικές εισπράξεις άρα και υψηλότερη κατανάλωση. Και μια άλλη ερμηνεία είναι πως επηρεάστηκε και από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Είναι ένα στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό. Ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει για πληθωρισμό της τάξεως του 10%. Η πραγματικότητα είναι πως θα έχουμε έναν υψηλό πληθωρισμό φέτος. Εκτιμούμε πως θα τείνει στο 10% στον τελικό προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το φυσικό αέριο. Και εκεί εστιάζονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται πως κάπου θα καταλήξουμε στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα και εμείς σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Εκτιμώ πως την εβδομάδα που έρχεται θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου. Για να έχουμε μια αίσθηση, το πετρέλαιο θέρμανση, η επιδότηση και το επίδομα αθροίζουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο διάστημα, μέσα στον Νοέμβριο και θα τρέξει μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή θα γίνει μέχρι τέλος του έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτούς που πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν και φέτος να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι 10 Δεκέμβριο.
Έχουμε κάνει καλή δουλειά συλλογικά για να περιορίσουμε το μέγεθος του προβλήματος. 10 δις ευρώ από τα 13 συνολικά της βοήθειας φέτος, είναι η επιδότηση ρεύματος. Οι επιχειρήσεις που αγωνιούν για το μέλλον τους και τις οποίες βοηθάμε λιγότερο κατά 50% πολλές από αυτές, ήδη παίρνουν τα 2/3 αυτής της βοήθειας. Αντιλαμβάνεστε πως εάν βοηθήσουμε πιο ενεργά αυτές τις επιχειρήσεις, το κόστος θα είναι τεράστιο. Το 2020, το 21 και το 22 η χώρα τρέχει με πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό σημαίνει πως οι δαπάνες μας είναι περισσότερες από τα έσοδα. Όποιοι λένε "δώσε κι άλλα" ουσιαστικά θέλουν να αυξηθεί το έλλειμμα. Ποιος καλύπτει το έλλειμμα; Το Ταμείο της χώρας. Το Ταμείο της χώρας είναι υγιές, ασφαλές αλλά δεν μπορεί να καλύψει διευρυμένα προβλήματα.
Πως είμαστε μείον. Οι δαπάνες είναι παραπάνω από έσοδα. Τα φορολογικά έσοδα χρησιμοποιούνται για να καλυφτεί η διαφορά στο Ταμείο. Η αντιπολίτευση λέει αφού έχεις 4 δις παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ, από την ακρίβεια, “δώστα πίσω”. Τα δίνουμε αλλά τα 3 δις είναι εξαιτίας της ανάπτυξης και το 1 δις είναι από την ακρίβεια. Συνεπώς, παίρνουμε τα 3 δις της ανάπτυξης και πώς τα επιστρέφουμε στην κοινωνία; Μειώνουμε φόρους, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους του πολίτες από 2023, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Σήμερα δεν έχουμε πρόσθετα μέτρα, υλοποιούμε αυτά της ΔΕΘ. Δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί η κατάσταση με τα καύσιμα τις επόμενες εβδομάδες. Ανάλογα θα πράξουμε. Ακούω τις αγωνίες της κοινωνίας, τις συμμεριζόμαστε. Απόδειξη αυτού είναι πως τρία χρόνια βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία. Με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία, έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το ίδιο και στην υγειονομική κρίση. Μου λέτε για το ΦΠΑ στα καύσιμα και το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και τα δύο έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος άρα θα πρέπει να μην υλοποιήσουμε άλλα μέτρα. Μόνο τα καύσιμα ετησίως είναι από 1 δις ευρώ. Όταν μειώνεις κάποιους φόρους θα πρέπει να είσαι βέβαιος πως καταλήγουν στον καταναλωτή.
Είναι σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Υπάρχει μια ευθύνη για το σήμερα και το αύριο. Είδατε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν τόλμησαν κυβερνήσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή οι αγορές αντέδρασαν. Θέλει μεγάλη προσοχή. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο πως δεν είμαστε κοντά στην κοινωνία. Ευελπιστούμε το καλάθι του νοικοκυριού, αυτά τα 51 τρόφιμα ότι μια διέξοδος στα νοικοκυριά. Η αντιπολίτευση λέει εδώ και τρία χρόνια πως δε θα πετύχει κανένα μέτρο και τελικά πέφτει έξω".