Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε μπροστά στους 200 πολιτικούς αρχηγούς και ανώτατους αξιωματούχους, για τη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την παγκόσμια κρίση. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως ενώ η Ελλάδα έχει μικρό αποτύπωμα στο διοξείδιο του άνθρακα, προσπαθεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση με τους εξείς τρόπους :
1. Παρ'όλου του τεράστιου εμπορικού στόλου της, 20% του παγκόσμιου στόλου, η Ελλάδα είναι η χώρα που καταθέτει τις περισσότερες προτάσεις για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
2. Με τη στρατηγική της Gr-Eco να είναι η μετατροπή των Ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους και ενεργειακά αυτόνομους προορισμούς.
3. Το όραμα της Ελλάδας να είναι πρωτοπόρα σε υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη θέλησή της να εκμεταλλευτεί τη μοναδική γεωμορφολογία της, στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
4. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη έως το 2028
5. Ο στόχος της Ελλάδας να απαγορεύσει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της και τη δημιουργία του εμβληματικού προγράμματος με το όνομα Untrodden Mountains, Απάτητα Βουνά, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των βουνών.
6. Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη.