Μ. Γκάγκα | "Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται" (βίντεο)

Μ. Γκάγκα | "Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται" (βίντεο)

Την Παρασκευή 6 Μαΐου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στην ΕΡΤ1 για τη χρήση της μάσκας, την πιθανότητα νέου εμβολιασμού μετά το καλοκαίρι, καθώς για το νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού. Ειδικότερα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι:

"Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πιθανότατα το φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη. Ο καιρός έχει ήδη ανοίξει. Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται.

Η επιτήρηση από πλευράς Υπουργείου και ΕΟΔΥ είναι καθημερινή. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Είμαστε εδώ για ότι συμβεί, αλλά πρέπει να δούμε το καλοκαίρι με αισιοδοξία. Να ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, προσέχοντας.

Ο Γιατρός για Όλους είναι μια καινοτομία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας, την οποία πρέπει να την αγκαλιάσουμε όλοι. Δίνεται η δυνατότητα, αντί σε άλλες χώρες που είναι γενικοί γιατροί να μπουν και ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι που παρακολουθούν αρρώστους με χρόνια νοσήματα και είναι οι γιατροί στους οποίους ο ασθενής έχει εμπιστοσύνη. Μπαίνει ο ψηφιακός φάκελος που θα υπάρχει το ιστορικό του ασθενούς, τον οποίο συμπληρώνει ο προσωπικός γιατρός του ασθενή. Κανείς δε θα είναι αποκομμένος από τη δημόσια υγεία.

Κλείνουμε μονάδες αρκετές μέρες για να κάνουμε απολύμανση. Το πρόβλημα της πολυανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο. Κάναμε κατάχρηση αντιβιοτικών γιατί τα παίρναμε χωρίς συνταγή. Η κατάχρηση δημιουργεί αντοχές. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά με φειδώ. Τα μέτρα ανακοινώνονται σιγά σιγά. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να φορούν μάσκα γιατί νιώθουν ασφαλείς. Πιθανότατα η μάσκα φεύγει τη 1η Ιουνίου, κάνοντας την επιτήρηση καθημερινά.

Περάσαμε δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε αυτά τα χρόνια το Σύστημα Υγείας δε βοηθήθηκε, όπως δε βοηθήθηκαν και άλλα πράγματα. Η πανδημία μας έδειξε το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Το ΕΣΥ τα κατάφερε καλά στην Ελλάδα. Έχει ενισχυθεί σημαντικά και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις των νοσηλευτών προκηρύσσονται και των γιατρών ξεκινάνε άμεσα από τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Οι προσλήψεις αφορούν 4.000 νοσηλευτές, 700 γιατρών και 910 για το υπόλοιπο προσωπικό, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις 12.000 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που έχουν ήδη γίνει. Τα κενά των αποχωρήσεων θα τα δούμε στο τέλος του χρόνου και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες προκηρύξεις".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.