Το πρωί της Τρίτης 26 Απριλίου, ο καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην ΕΡΤ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, αναφέροντας πως:
"Πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως όταν κιτρινίζει το λευκό του ματιού και το παιδί έχει υψηλό πυρετό, τότε αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Είναι μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε. Απλά μπορεί να μην τον ανίχνευσαν.
Από όσο γνωρίζω, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δε γίνονται στην Ελλάδα και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην χώρα μας. Συνήθως οι μεταμοσχεύσεις στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, δίνει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί. Όσον αφορά στα συμπτώματα, ένας πυρετός δε χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.
Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων".