Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του ιστορικού ναού της Γαλλίας μετά την καταστροφική φωτιά του 2019.
Η Γερμανία συνδράμει ενεργά στην αποκατάσταση των ζημιών της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2019 προκαλώντας ισχυρές ζημιάς στον ιστορικό ναό της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ειδικοί στην Κολωνία έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των παραθύρων, κάνοντας το καλύτερο δυνατό προκειμένου ο ναός να είναι έτοιμος να υποδεχτεί και πάλι το κοινό του τον Απρίλιο του 2024.
Ο Matthias Deml, ιστορικός της τέχνης και εκπρόσωπος του Cologne Cathedral Builders Works, θυμάται χαρακτηριστικά την ημέρα της φωτιάς. «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση, σοκαρισμένος και εμβρόντητος» περιέγραψε. Φλόγες έως και ενός μέτρου ξεπετάγονταν από την εκκλησία στο Παρίσι. Η θερμότητα έλιωσε τη στέγη που ήταν κατασκευασμένη από 250 τόνους μολύβδου. Ο ξύλινος πύργος διέλευσης κατέρρευσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά μία μέρα αργότερα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι την προκάλεσε – ίσως ήταν βραχυκύκλωμα, ίσως ένα πεταμένο αποτσίγαρο.
Οι εργασίες αποκατάστασης
Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι συνάδελφοι του Deml, Katrin Wittstadt και Elodie Schneider, εργάζονται πάνω σε ένα παράθυρο με την «υπογραφή» του Jacques Le Chevallier, ενός καλλιτέχνη βιτρό του 20ού αιώνα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από ένα παχύ στρώμα σκόνης μολύβδου» είπε η Wittstadt, επιστημονική διευθύντρια του εργαστηρίου υάλου στο Cologne Cathedral’s Builders’ Works και επικεφαλής της αποκατάστασης τεσσάρων παραθύρων της Παναγίας των Παρισίων.
Ζημιές στο εσωτερικό του ναού προκλήθηκαν πέραν της φωτιάς και του καπνού, και από το νερό της Πυροσβεστικής. Ευτυχώς, πολλά πολύτιμα κειμήλια και θησαυροί διασώθηκαν ενώ ορισμένα έργα τέχνης απλά λερώθηκαν. Ωστόσο, ορισμένα από τα παράθυρα με τα βιτρό υπέστησαν ζημιές.
Ως επί το πλείστον, τα συνολικά 300 τζάμια παρέμειναν άθικτα. Μόνο μεμονωμένα κομμάτια πρέπει να αντικατασταθούν ή να ξαναβαφτούν. «Αυτό το τζάμι είναι σπασμένο σε πολλά μικρά κομμάτια και η δουλειά μας είναι να το συμπληρώσουμε με ένα αντίστοιχο χρωματιστό γυαλί» σημείωσε συντηρητής, δείχνοντας τη δουλειά του.
Οι εργασίες καθαρισμού θα μπορούσαν να γίνουν επί τόπου στη Γαλλία, ωστόσο η ζημιά που είχε προκληθεί στον θόλο του ναού ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αφαιρεθούν τα παράθυρα. Η αποκατάσταση στην Κολωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη. Οι ειδικοί αρχικά κατέγραψαν τις ζημιές και στη συνέχεια καθάρισαν το υλικό, σε θάλαμο απολύμανσης, κόλλησαν τις ρωγμές, έφτιαξαν τα σπασμένα μέρη και τα έβαψαν.
Σύμφωνα με τον ανακοινωθέντα προγραμματισμό, η Παναγία των Παρισίων θα ανοίξει και πάλι τον Απρίλιο του 2024, πέντε χρόνια ύστερα από την καταστροφική φωτιά. Οι επισκευές είναι πιθανό να συνεχιστούν και ύστερα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση ανέρχεται σε περίπου 830 εκατομμύρια ευρώ.