Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ κατηγόρησε τις Δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως φέρονται στη χώρα του σαν να είναι δεύτερης κατηγορίας. Επιπλέον, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί, αλλά τόνισε πως η Ρωσία δεν τρελάθηκε και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν το Ρωσικό έδαφος και τους συμμάχους τους: "Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δε θέλουμε να τα επιδεικνύουμε. Δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα. Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα, όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων".
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Πολωνία θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και υποστήριξε πως: "Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας". Τέλος, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στις φήμες για δεύτερη επιστράτευση: "Δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα".