Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να αποσταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο για να υποστηρίξουν την αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ισπανίας. Αυτού του είδους οι βόμβες εκτοξεύουν μια μεγάλη ποσότητα μικρότερων βομβών που μπορούν να προκαλέσουν αδιακρίτως θάνατο σε μεγάλη έκταση. Οι μη εκραγείσες βόμβες αυτές αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.
"Η Ισπανία, θέτοντας ως προτεραιότητα τη σταθερή της δέσμευση προς την Ουκρανία, έχει επίσης αποφασίσει με αποφασιστικότητα ότι ορισμένα όπλα και βόμβες διασποράς δεν πρέπει να παραδίδονται με καμία περίπτωση", δήλωσε η Ρόμπλες σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μαδρίτη, πριν από τις εθνικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, αλλά αυτή ήταν μια απόφαση που πήρε η αμερικανική κυβέρνηση και όχι το ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος η Ισπανία. Υπάρχει ευρεία υποστήριξη από τα ισπανικά πολιτικά κόμματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον πόλεμο. Η Ρωσία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση, χρήση και μεταφορά αυτών των όπλων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς "με προσεκτικό τρόπο" για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους αμάχους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απάντησε σε ερώτηση γιατί στέλνονται τώρα τα πυρομαχικά διασποράς, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι αυτό συμβαίνει διότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά που διαθέτει.