Στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, σε μια οξύτατη επίθεση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, με αιχμή τις υποκλοπές και τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ. "Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στη θέση της η Κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός", είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας την πρόταση δυσπιστίας του κόμματός του, μιλώντας πάντως για το "πρώτο βήμα" προκειμένου να πέσει η Κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες.
Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι θα αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στα ευρήματα της ΑΔΑΕ που του ενεχείρισε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά στους παρακολουθούμενους από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. "Όσοι λοιπόν αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, τον κύριο Ράμμο, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12. Περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του Κράτους" , ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: "Στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ανεξάρτητη αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων νομότυπων της ΕΥΠ, πέραν του κου Ανδρουλάκη και Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση, ο υπουργός εργασίας κος Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κος Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κκ Λάγιος και Αλεξόπουλος. Και η απάντηση που επισήμως έλαβα, ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη. Έστρεψε τα πυρά του και στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ κ. Βλάχου, επικαλούμενος τον Κωστή Χατζηδάκη και ενοπλες δυνάμεις. Για τον υπουργό του, τον κ. Χατζηδάκη, τον στόχο της ΕΥΠ C5046, και κατά κόσμον Χατζηδάκη Κωστή Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβρη του 2020 εως τον Μάη του 2021. Δηλαδή τον κο Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη επι 8 συνεχόμενους μήνες. Με διατάξεις που αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε ανα δυο μήνες. Που σημαίνει ότι η κ Βλάχου υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού ενέργειας και σήμερα εργασίας. Για τους δε στρατιωτικούς οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 εως τον Μάιο του 2022. Με δυο λόγια η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για την παρακολούθηση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και των δύο αρχηγών. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι : Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπεία;"
Η επίθεση σε Κ. Μητσοτάκη και Κυβέρνηση
Σε εξαιρετικά οξείς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, μιλώντας για παρακράτος, ένοχο πρωθυπουργό και κυβέρνηση που δεν έχουν μόνον "πολιτικές" αλλά και "ποινικές" ευθύνες όσοι εμπλέκονται στις υποκλοπές.
"Ο κος Μητσοτάκης ως εγκέφαλος και αρχηγός αυτού του εγκληματικού δικτύου, προέβη στις πράξεις αυτές διότι πέραν όλων των άλλων, διακατέχεται από μια βαθύτατη οίηση και αλαζονεία" είπε μεταξύ ( πολλών άλλων), μιλώντας για αμετάκλητα ένοχο πρωθυπουργό και κυβέρνηση.
"Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.
Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα".
"Ρελάνς" από την κυβέρνηση
Με μία αποστροφή από το "υπέρ του αδυνάτου” του Λυσία, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετέφερε στην Ολομέλεια την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ρελανς, σηκώνοντας αμέσως το γάντι, όπως είχε προιδεάσει εξάλλου από νωρίτερα, πως η πρόταση θα είναι "καλοδεχούμενη".
"Θα έχουμε την ευκαιρία στην παρούσα Βουλή να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών και να δούμε πράγματι εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά για τα οποία την κατηγορείτε ή η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει κάτι καλύτερο από αυτό για το οποίο έλαβε την εντολή από τον Ελληνικό λαό. Και ευτυχώς είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής…”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
"Το τελευταίο διάστημα κ. Τσίπρα σας είχαμε χάσει, είχαμε μία μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση…Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε σήμερα το πόρισμα του και το έβγαλε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας. Είπε ότι είμαστε αμετάκλητα ένοχοι…Ούτε καν ο Άρειος Πάγος να ήσασταν κ. Τσίπρα…Σας μεταφέρω, λοιπόν, ένα ρητό. Ένοχος ένοχον ου ποιεί. Εκείνος ο οποίος έχει ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση Θεσμών, εκείνος ο οποίος έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες, εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο…Η κυβέρνηση δεδομένου του γεγονότος ότι έχει ο πρωθυπουργός διεθνή υποχρέωση, ζητεί την άμεση ενέργεια της συνεδρίασης, έτσι ώστε η πρόταση δυσπιστίας να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Και σε ένα πράγμα, για να μη λέτε ότι είμαι δύσπιστος, θα συμφωνήσουμε. Υπάρχουν πράγματι κάποιες κρίσιμες στιγμές και αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν θα την αποφύγετε, θέλοντας και μη γιατί θα είναι οι επόμενες εκλογές που έρχονται”, επεσήμανε.
ΠΗΓΗ: Capital.gr